Ce este abcesul dentar și cum îl tratăm la clinica Dental Paradis?

tratamente dentare Corbeanca Bucuresti, stomatologie Corbeanca

Abcesul dentar este o afecțiune dentară caracterizată prin formarea unei pungi de puroi fie în apropierea rădăcinii dintelui, în zona gingiei, fie în interiorul osului care susține dinții în arcada dentară. Acesta se formează atunci când bacteriile pătrund în pulpa dentară (țesutul moale din interiorul dintelui) prin fisuri, carii netratate sau traumatisme dentare.

 

De câte tipuri este abcesul dentar?

 • Abcesul periapical: Acesta este un tip de abces dentar care apare la vârful rădăcinii dintelui, afectând osul din zona respectivă prin procesul de topire a țesutului osos. Acest abces se dezvoltă ca urmare a unei infecții care începe în pulpa dentară și se extinde către rădăcina dintelui, determinând acumularea de puroi în acest loc. De-a lungul timpului, presiunea din interiorul abcesului poate cauza durere severă, umflături și poate afecta țesuturile înconjurătoare.
 • Abcesul parodontal: Pe de altă parte, se formează ca o pungă parodontală în apropierea gingiei la nivelul dintelui afectat. Acest abces este rezultatul unei infecții care afectează țesuturile de susținere ale dintelui, cum ar fi ligamentul parodontal și osul alveolar. Un aspect important al acestui tip de abces este că se poate extinde rapid către țesuturile osoase din jurul dintelui sau chiar către osul maxilarului, ceea ce face esențială intervenția promptă a unui dentist pentru tratament.
 • Abcesul gingival: Acesta se dezvoltă în mod predominant la nivelul gingiei însă poate varia în gravitate. Acest tip de abces dentar este, de obicei, cauzat de o infecție localizată la nivelul gingiei. Deși poate părea mai puțin sever decât celelalte tipuri de abcese, nu ar trebui neglijat, deoarece, în unele cazuri, infecția se poate extinde sau poate fi un semn al unei probleme mai profunde la nivelul dinților sau gingiilor.

tratamente dentare Corbeanca Bucuresti, stomatologie Corbeanca

 

Simptomele unui abces dentar pot varia în funcție de tipul și gravitatea infecției, dar în general pot include următoarele:

 • Durere intensă: Durerea este un simptom comun al unui abces dentar. Poate fi o durere ascuțită, pulsatilă sau constantă și poate deveni mai severă în timp.
 • Umflături: Umflăturile sau umflăturile în zona afectată sunt adesea prezente. Aceasta se datorează acumulării de puroi și inflamației țesuturilor din jurul abcesului.
 • Sensibilitate la temperaturi extreme: Dintele afectat poate deveni sensibil la temperaturi extreme, cum ar fi alimentele sau băuturile reci sau calde.
 • Sensibilitate la presiune: Dintele sau zona din jurul abcesului poate deveni sensibil la presiune. Chiar și mestecarea alimentelor sau atingerea ușoară a zonei pot fi dureroase.
 • Febră: Infecția asociată cu un abces dentar poate duce la febră în unele cazuri. Acesta este un semn că infecția s-a răspândit în corp.
 • Puroi: În cazul unui abces matur, puteți observa o descărcare de puroi, care poate avea un gust sau miros neplăcut.
 • Gust sau miros neplăcut al respirației: Infecția din abcesul dentar poate duce la un gust sau miros neplăcut al respirației.
 • Dificultate la înghițire: Abcesele mari sau cele care se află în partea posterioară a gurii pot provoca dificultăți la înghițire sau pot afecta deschiderea gurii.
 • Inflamația ganglionilor limfatici: Ganglionii limfatici din gât pot deveni umflați și sensibili în cazul unui abces dentar, deoarece organismul încearcă să lupte împotriva infecției.

 

Cum tratăm abcesul dentar la clinica Dental Paradis?

 • Incizia locală și drenarea puroiului: Această procedură implică efectuarea unei incizii mici pentru a permite drenarea puroiului din abces. După drenaj, zona afectată este curățată și tratată pentru a preveni recidiva infecției.
 • Obturația de canal: Pentru cazurile în care infecția a pătruns adânc în pulpa dentară, poate fi necesară realizarea unui tratament de canal (endodontic). Această procedură implică îndepărtarea țesutului pulpar infectat, curățarea canalelor radiculare și obturarea acestora pentru a preveni reinfectarea.
 • Extracția dintelui afectat: În cazurile în care dinte afectat este sever compromis sau nu poate fi salvat, poate fi necesară extracția acestuia. Acest lucru ajută la îndepărtarea sursei infecției și prevenirea răspândirii acesteia către alte părți ale gurii sau organismului.
 • Îndepărtarea obiectelor străine: Dacă abcesul a fost cauzat de un corp străin sau un fragment de dinte rupt, acesta trebuie îndepărtat pentru a permite vindecarea.

Abcesul dentar necesită o atenție specială și tratament adecvat pentru a preveni complicațiile și pentru a menține sănătatea orală. Vă așteptăm la clinic Dental Paradis pentru o consultație generală.

Dr. Andrei Tuica - stomatologie generala, protetica, implantologie

Dr. Andrei Țuică
fondator Dental Paradis
stomatologie generală, protetică dentară, implantologie

tratamente dentare Corbeanca Bucuresti, stomatologie Corbeanca

TAG-URI SPECIALIZĂRI

clinică stomatologică Dental Paradis Corbeanca, Paradisul Verde # tratamente parodontită # tratamente parodontoză # implanturi dentare Corbeanca Paradisul Verde # implantologie # reabilitare dentara Corbeanca Paradisul Verde # sistem implanturi Fast and Fixed # reabilitare dentară totală All-on-4 / All-on-6 # sigilare dentară  # protetică dentară # proteze scheletate # proteză pe implant # proteze dentare Corbeanca București # sinus lift # adiție de os # chirurgie orală # tratament de canal preț # tratamente endodontice # detartraj cu ultrasunete # AirFlow # albire dentară # fațete dentare ceramice # fațete dentare preț # estetică dentară # obturații dentare # stomatologie Corbeanca # cabinet stomatologic # clinică stomatologică # implanturi dentare preț # coroane dentare preț # clinică dentară Corbeanca Paradisul Verde # servicii urgență stomatologie Corbeanca București # stomatologie non-stop

LINK-URI UTILE, WEBSITE-URI PARTENERE

Dental Marketing
Derma Marketing
Medica Marketing
strategie marketing medicina dentara
promovare Facebook pentru stomatologie
dental web design wesbite stomatologie
optimizare SEO website stomatologie
branding stomatologie
tururi virtuae 360 Dental3DTour
Derma Marketing
promovare chirurgie estetica
promovare clinica dermatologie
verdemag
magazin produse naturiste
cursuri marketing & promovare pentru dentisti
Dental Education

Vezi ce alte articole am pregătit pentru tine