Care este diferența dintre obturațiile coronare și încrustațiile Inlay Onlay?

estetica dentara Corbeanca, obturatii estetice inlay onlay

Cariile dentare sunt, fără îndoială, printre cele mai frecvente afecțiuni dentare. Astfel, restaurările dentare au devenit intervenții stomatologice extrem de obișnuite, efectuate regulat de către medicii dentiști specialiști. Recent, au fost dezvoltate numeroase alternative pentru tratarea cariilor dentare, inclusiv tehnici menite să mărească durabilitatea procedurilor dentare.

 

Ce sunt obturațiile coronare?

Obturațiile coronare (sau plombele) sunt restaurări dentare realizate direct în cavitatea carioasă a dintelui în timpul aceleiași ședințe de tratament de către medicul dentist. Materialele utilizate pentru obturațiile coronare includ compozitele dentare (care se pot potrivi culorii dinților), și cimenturile ionomer de sticlă.

estetica dentara Corbeanca, obturatii estetice inlay onlay

 

Avantajele obturațiilor coronare (plombelor) sunt următoarele:

 • Tratament rapid: Obturațiile coronare pot fi aplicate într-o singură ședință, ceea ce înseamnă că pacienții nu trebuie să facă mai multe vizite pentru aceeași problemă dentară.
 • Procedură minim invazivă: Procesul de aplicare a obturațiilor coronare implică eliminarea cantității minimale de țesut dentar sănătos, păstrând astfel structura dentară intactă.
 • Estetică îmbunătățită: Compusul de culoare similară dintelui poate fi folosit pentru a crea obturații care se potrivesc perfect cu restul dinților, oferind o estetică îmbunătățită.
 • Preț accesibil: Obturațiile coronare sunt, în general, mai economice decât alternativele mai complexe.
 • Versatilitate: Potrivită pentru cariile mai mici sau pentru restaurarea dinților din zonele cu încărcare mai mică.
 • Toleranță la forțele de mestecare: Obturațiile coronare sunt capabile să reziste presiunilor exercitate în timpul mestecării.
 • Ușor de reparat: În cazul în care o obturație coronară se deteriorează, aceasta poate fi înlocuită sau reparată fără a afecta în mod semnificativ structura dentară.
 • Benefică pentru pacienții cu anxietate dentară: Datorită timpului scurt de tratament, obturațiile coronare pot fi preferate de pacienții care suferă de anxietate legată de procedurile stomatologice lungi.

 

Ce sunt încrustațiile Inlay Onlay?

Incrustațiile dentare, cunoscute și sub denumirile de Inlay și Onlay, reprezintă restaurări dentare indirecte care necesită două ședințe de tratament și implică colaborarea atentă între medicul dentist și tehnicianul dentar. Aceste proceduri sunt selectate în funcție de gradul de extindere a afectării dintelui.

Inlay-urile sunt utilizate atunci când restaurarea se află în centrul dintelui, în timp ce onlay-urile sunt aplicate pentru a acoperi unul sau mai mulți dinți. Atunci când un dinte este afectat, dar nu suficient de grav pentru a necesita o coroană dentară sau când o obturație nu ar fi o soluție adecvată, Inlay-urile și Onlay-urile reprezintă o opțiune de mijloc.

Procedura de tratament se desfășoară în două etape. În prima etapă, după îndepărtarea cariei și pregătirea dintelui, se realizează o amprentă dentară detaliată, care este ulterior trimisă la laboratorul de tehnică dentară. A doua etapă implică fixarea cu grijă a lucrării de restaurare pe dinte de către medicul dentist, asigurându-se că se potrivește perfect și se integrează armonios în cavitatea dintelui.

estetica dentara Corbeanca, obturatii estetice inlay onlay

 

Principalele avantaje ale Inlay-urilor și Onlay-urilor sunt:

 • Adaptabilitate mai mare și conservarea dintelui sănătos: Inlay-urile și onlay-urile permit păstrarea unei cantități mai mari de țesut dentar sănătos, ceea ce le face o opțiune excelentă pentru integrarea armonioasă în structura dentară existentă.
 • Rezistență la decolorare: Inlay-urile ceramice păstrează culoarea lor inițială mai bine în timp, în comparație cu obturațiile coronare care pot suferi decolorare.
 • Eficiență în tratarea cariilor interdentare: Inlay-urile și onlay-urile sunt opțiuni de tratament superioare pentru cariile dintre dinți, datorită preciziei lor în formă și adaptare, asigurată prin amprentele dentare.
 • Sigilare mai bună: Inlay-urile și onlay-urile asigură o sigilare mai eficientă a dinților, reducând riscul de intrare a bacteriilor și prevenind posibile probleme ulterioare.
 • Durabilitate și rezistență sporite: Datorită materialelor de calitate și a procesului de fabricație, inlay-urile și onlay-urile se bucură de o rezistență crescută în timp, asigurând o soluție durabilă pentru restaurarea dintelui afectat.

Restaurările dentare, fie ele obturații coronare sau Inlay/Onlay, reprezintă soluții importante pentru tratarea cariilor și a altor probleme dentare. Alegerea dintre aceste opțiuni depinde de gradul de afectare al dintelui, necesitățile estetice și dorințele pacientului.

Obturațiile coronare sunt rapide și economice, dar pot implica o pierdere mai semnificativă de țesut dentar sănătos. În contrast, Inlay-urile și Onlay-urile oferă o adaptabilitate mai mare, conservând țesutul sănătos, fiind mai durabile și rezistente la decolorare, și fiind ideale pentru tratarea cariilor interdentare.

Pentru a determina ce tip de restaurare este cel mai potrivit pentru problema ta stomatologică, te așteptăm la Clinica Dental Paradis, aici păstrăm sănătatea dinților și obținem un zâmbet sănătos și frumos.

Dr. Andrei Tuica - stomatologie generala, protetica, implantologie

Dr. Andrei Țuică
fondator Dental Paradis
stomatologie generală, protetică dentară, implantologie

estetica dentara Corbeanca, obturatii estetice inlay onlay

TAG-URI SPECIALIZĂRI

clinică stomatologică Dental Paradis Corbeanca, Paradisul Verde # tratamente parodontită # tratamente parodontoză # implanturi dentare Corbeanca Paradisul Verde # implantologie # reabilitare dentara Corbeanca Paradisul Verde # sistem implanturi Fast and Fixed # reabilitare dentară totală All-on-4 / All-on-6 # sigilare dentară  # protetică dentară # proteze scheletate # proteză pe implant # proteze dentare Corbeanca București # sinus lift # adiție de os # chirurgie orală # tratament de canal preț # tratamente endodontice # detartraj cu ultrasunete # AirFlow # albire dentară # fațete dentare ceramice # fațete dentare preț # estetică dentară # obturații dentare # stomatologie Corbeanca # cabinet stomatologic # clinică stomatologică # implanturi dentare preț # coroane dentare preț # clinică dentară Corbeanca Paradisul Verde # servicii urgență stomatologie Corbeanca București # stomatologie non-stop

LINK-URI UTILE, WEBSITE-URI PARTENERE

Dental Marketing
Derma Marketing
Medica Marketing
strategie marketing medicina dentara
promovare Facebook pentru stomatologie
dental web design wesbite stomatologie
optimizare SEO website stomatologie
branding stomatologie
tururi virtuae 360 Dental3DTour
Derma Marketing
promovare chirurgie estetica
promovare clinica dermatologie
verdemag
magazin produse naturiste
cursuri marketing & promovare pentru dentisti
Dental Education

Vezi ce alte articole am pregătit pentru tine