Cu ce este special aparatul dentar Invisalign față de aparatul dentar tradițional?

Invisalign Corbeanca, aparat dentar Corbeanca ortodontie

Invisalign este un sistem de tratament ortodontic care utilizează aparate dentare invizibile sau aliniatoare transparente pentru a corecta poziția dinților. Acesta reprezintă o alternativă mai puțin vizibilă și mai confortabilă față de aparatele dentare tradiționale cu bracketuri și fire metalice.

 

Procesul de tratament Invisalign implică mai multe etape

 • Consultația inițială: La prima vizită, medicul ortodont va evalua starea actuală a dinților și va discuta cu pacientul despre obiectivele sale ortodontice. Se pot realiza radiografii, fotografii și amprente ale dinților pentru a crea un set precis de aliniatoare personalizate.
 • Planificarea tratamentului: Pe baza informațiilor colectate, medicul ortodont va crea un plan de tratament personalizat. Se utilizează tehnologie computerizată avansată pentru a genera o secvență de aliniatoare care vor mișca treptat dinții în poziția corectă.
 • Realizare gutierelor: Aliniatoarele Invisalign sunt fabricate dintr-un material termoplastic transparent. Fiecare set de gutiere este fabricat pentru a se potrivi exact formei dinților pacientului.
 • Purtarea aparatului invizibil: Pacientul primește seturile de gutiere și trebuie să le poarte conform recomandărilor medicului ortodont. Aliniatorii sunt schimbați la intervale regulate, de obicei la fiecare două săptămâni
 • Vizite de control: Medicul ortodont monitorizează progresul pacientului și ajustează planul de tratament, după cum este necesar, în timpul vizitelor regulate. Este posibil ca pacientul să primească mai multe seturi de aliniatoare în timpul tratamentului.
 • Finalizarea tratamentului: După ce obiectivele de tratament sunt atinse, medicul ortodont va recomanda purtarea unor dispozitive de reținere pentru a menține dinții în poziția corectă. Dispozitivele de reținere pot fi aliniatoare de reținere sau aparate fixe, iar perioada de purtare poate varia în funcție de recomandările medicului.

 

Utilizarea gutierelor în cadrul tratamentului Invisalign

După planificarea tratamentului, medicul dentist ortodont va comanda seturi personalizate de gutiere pentru fiecare pacient. Acestea sunt realizate în conformitate cu progresul planificat în timpul tratamentului.

În momentul în care pacientul primește un nou set de gutiere, medicul dentist ortodont furnizează instrucțiuni clare privind modul corect de utilizare. Pacienții sunt îndemnați să respecte aceste instrucțiuni pentru a asigura succesul tratamentului.

Aparatul dentar invizibil Invisalign trebuie purtat aproape tot timpul, fiind îndepărtat doar pentru mese și igienă orală. Medicul dentist ortodont poate specifica durata exactă a purtării zilnice, care de obicei este de aproximativ 20-22 de ore pe zi.

Gutierele sunt schimbate la intervale regulate, de obicei, la fiecare două săptămâni. Această schimbare permite o mișcare treptată și controlată a dinților în poziția dorită.

Pacientul trebuie să se prezinte la vizitele de control regulate pentru a permite medicului dentist ortodont să monitorizeze progresul și să ofere seturi noi de gutiere în funcție de evoluția tratamentului.

 

Cu ce este special sistemul Invisalign față de aparatele tradiționale?

 • Materialul: Gutierele Invisalign sunt confecționate dintr-un material plastic medical transparent și confortabil. Acest material este proiectat pentru a minimiza disconfortul sau iritațiile care pot apărea în timpul tratamentului cu aparate dentare tradiționale.
 • Lipsa firelor și brackeților: În comparație cu aparatele dentare tradiționale, Invisalign nu utilizează fire metalice și brackeți. Aceasta elimină riscul ca buzele, obrajii sau limba să fie zgâriate sau iritate de elementele metalice, ceea ce face tratamentul mult mai confortabil.
 • Fără limitări în alimentație: Cu Invisalign, nu există restricții alimentare specifice. Deoarece aliniatoarele pot fi îndepărtate atunci când se mănâncă, pacienții nu sunt limitați în ceea ce privește alimentele pe care le pot consuma. Acest aspect face ca experiența generală a tratamentului să fie mai plăcută.
 • Fără ajustări frecvente: În timpul tratamentului cu aparate dentare tradiționale, este posibil să fie necesare vizite frecvente pentru ajustarea bracketurilor și a firelor. Cu Invisalign, seturile de aliniatoare sunt schimbate la intervale regulate, dar nu necesită ajustări la fel de frecvente și nu implică strângeri sau modificări dureroase în cadrul vizitelor la cabinetul ortodontic.
 • Estetică mult mai plăcută pe întregul proces: Aspectul estetic al Invisalign, fiind practic invizibil, contribuie la confortul emoțional al pacientului, în special pentru cei care își doresc un tratament discret.

Invisalign Corbeanca, aparat dentar Corbeanca ortodontie

Este important de menționat că nivelul de confort poate varia de la persoană la persoană, iar unele persoane pot experimenta un disconfort inițial în timpul adaptării la aliniatoarele noi. Cu toate acestea, în general, sistemul Invisalign este cunoscut pentru a oferi un nivel mai mare de confort comparativ cu aparatele dentare tradiționale. Vă așteptăm la clinica Dental Paradis pentru zâmbete sănătoase.

Dr Razvan Tuica - implantologie protetica dentara, stomatologie

Dr. Andrei Țuică
fondator Dental Paradis
stomatologie generală, protetică dentară, implantologie

 

Vezi ce alte articole am pregătit pentru tine