Atenție la aceste obiceiuri dăunătoare pentru sănătatea orală!

stomatologie Corbeanca, Bucuresti, dentist Paradisul Verde

Dieta și stilul de viață au un impact major asupra sănătății noastre orale, fie că suntem conștienți de acest lucru sau nu. Cu ajutorul medicilor dentiști de la clinica Dental Parados din Corbeanca (Paradisul Verde) putem avea un zâmbet strălucitor, însă rămâne în sarcina noastră să ne întreținem dentiția corespunzător.

Unele obiceiuri și alimente enumerate în lista de mai jos pot părea inofensive, însă echipa clinicii noastre, recomandă evitarea sau limitarea lor pentru a vă proteja sănătatea orală.

stomatologie Corbeanca, Bucuresti, dentist Paradisul Verde
consumul excesiv de dulciuri, este dăunător pentru sănătatea orală

Fumatul

Probabil cel mai nociv obicei pentru sănătatea orală este fumatul. Nu numai că provoacă o respirație neplăcută, dar pătează dinții și afectează țesuturile moi ale gurii: de la microcirculație deficitară și până la creșterea riscului de cancer oral. Am prezentat pe larg efectele fumatului asupra sănătății orale într-un articol de blog.

 

Consumul excesiv de citrice

Vara ne duce cu gândul la limonadă, însă lămâia este acidă și erodează dinții în timp. Deși foarte sănătoase pentru corpul nostru, citricele atacă dantura atunci când le consumăm în mod frecvent. Recomandăm consumul de suc de citrice cu un pai, pentru a limita contactul pe care acesta îl are cu dinții. Mai mult decât atât, evitați să periați dinții în primele 30 de minute după consumul de fructe acide. Acestea au un efect de demineralizare asupra dinților, iar periajul mecanic contribuie la abrazia dinților în acest stadiu.

 

Consumul de băuturi carbogazoase

Dulci, dar și acide în același timp, băuturile carbogazoase sunt inamicul sănătății orale. Zahărul “hrănește” bacteriile dăunătoare din cavitatea bucală, contribuind la depunerea plăcii bacteriene, iar acidul conținut de aceste băuturi favorizează demineralizarea dinților. În afară de gustul plăcut și efectul răcoritor, băuturile carbogazoase nu ne aduc niciun beneficiu.

stomatologie Corbeanca, Bucuresti, dentist Paradisul Verde

Consumul excesiv de dulciuri

Dulciurile au un conținut foarte ridicat de zahăr, motiv pentru care recomandăm mereu evitarea consumului lor. Multe gustări dulci sunt și lipicioase, astfel că aderarea lor pe dinți este inevitabilă. Caramelele “blocate” interdentar sau în fosete și șanțuri vor încuraja placa bacteriană și cariile să își facă apariția.

 

Vin roșu

Un pahar de vin roșu este benefic pentru inimă, însă nu și pentru cavitatea orală. Această băutură pătează puternic dinții, iar pigmentul aderă și de limbă și buze. Vinul roșu este contraindicat imediat după albirea dentară, căci dinții sunt poroși și absorb nuanța vinului, ruinând astfel efectul albirii.

 

Cafea și ceai negru

Cofeina este indispensabilă pentru mulți dintre noi, însă cafeaua, dar și ceaiul negru, sunt recunoscute ca fiind băuturi ce pătează dinții. Dacă e posibil, încercați să consumați aceste băuturi cu ajutorul unui pai. Din nou, subliniem faptul că aceste băuturi sunt contraindicate în primele zile după albirea dentară.

 

Rosul unghiilor

Rosul unghiilor este un obicei de care auzim frecvent, însă mulți din aceia care îl practică nu sunt conștienți de efectele negative ale acestuia. Rosul unghiilor necesită o poziție nefirească a mandibulei, astfel că sunt frecvente contracturile musculare și afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare. Cel mai comun efect nociv pe care rosul unghiilor îl are este abrazia și ciobirea incisivilor centrali (dinții implicați în această activitate). Mai mult decât atât, contactul dintre cavitatea bucală și mâinile neigienizate poate încuraja contractarea bacteriilor și a virusurilor provocatoare de boli.

 

Scrâșnitul dinților – bruxism

Bruxismul, sau scrâșnitul dinților, provoacă dureri ale feței și capului, abrazii dentare și afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare (uneori ireversibile). Deși nu este un obicei pe care îl facem voluntar, dacă suferim de bruxism există soluții de tratament. Citiți pe larg despre cauzele, simptomele și tratamentul bruxismului.

stomatologie Corbeanca, Bucuresti, dentist Paradisul Verde

 

Utilizarea periuțelor de dinți, cu peri duri

Cu cât periem mai intens, cu atât dinții sunt mai curați, nu-i asa? Ei bine, periajul dentar dur nu este soluția pentru o mai bună igienă orală. O perie cu peri duri, apăsată puternic pe dinți nu face decât să provoace leziuni asupra gingiei și să zgârie suprafața smalțului. Pentru o igienă orală bună, corectitudinea tehnicii și frecvența periajului este mai importantă decât duritatea periuței de dinți. De fapt, o perie dură nu ar trebui folosită niciodată în cavitatea orală. Acestea sunt mai potrivite pentru curățarea protezelor mobile și a aparatelor dentare. Unele periuțe de dinți electrice au o funcție dedicată pentru aceia dintre noi care au obiceiul de a apăsa periuța mai tare pe dinți: atunci când ele detectează o presiune nefirească, se opresc. Astfel, ne obligă să fim mai atenți la tehnica de periaj pe care o folosim.

 

Albirea dentară efectuată prea des

Ne dorim un zâmbet alb strălucitor, iar albirea pare una din soluțiile ideale pentru acest lucru. Albirea dentară, fie ea profesională sau făcută acasă, este reversibilă. Indicația este să nu efectuăm tratamente de albire a dinților mai des de 2 ani, căci aceștia pot căpăta o nuanță nefirească de gri – nuanță care nu va mai putea fi remediată prin albire. Citește articolul de blog despre procedura de albire, precum și despre indicațiile post-procedură, pentru a știi exact care sunt metodele de îngrijire a zâmbetului alb.

La unele alimente ne este mai greu să renunțăm decât la altele, la fel și în cazul obiceiurilor. Deși încurajăm evitarea factorilor dăunători danturii despre care am scris mai sus, suntem realiști cu faptul că nu este mereu posibil. Totuși, atunci când urmați un tratament dentar în clinica stomatologică Dental Paradis, comuna Corbeanca, București, avem nevoie să ne vorbiți despre obiceiurile menționate. Astfel, putem asigura un tratament corect și eficient.

Dr. Andrei Tuica - stomatologie generala, protetica, implantologie

Dr. Andrei Țuică
fondator Dental Paradis
stomatologie generală, protetică dentară, implantologie

Vezi ce alte articole am pregătit pentru tine