Pericoronarita este o afecțiune stomatologică ce se manifestă prin umflarea și inflamarea țesutului gingiilor din jurul molarilor de minte, care apar de obicei la sfârșitul adolescenței sau după 20 de ani. Erupția incompletă sau nefirească a molarilor de minte cauzează pericoronarită, o situație care netratată la timp se poate transforma deseori în urgență stomatologică. Pericoronarita apare atunci când între gingie și dinte se acumulează bacterii și resturi alimentare, care ulterior provoacă infecții. Iată de câte tipuri este pericoronarita, cauzele, simptomele, dar și care sunt opțiunile de tratament la clinica stomatologică Dental Paradis din Paradisul Verde, Corbeanca.
Tipuri de pericoronarită
- Pericoronarita acută (congestivă sau supurată): În cazul acestei forme de pericoronarită apar dureri percepute în timpul masticaţiei și a deglutiției, cât și eliminarea unui lichid apos, amestecat cu sânge, în momentul în care zona afectată este atinsă.
- Pericoronarită cronică: Pericoronarita cronică are legătură cu molarul de minte, fiind afectate țesuturile moi din jurul măselei. În acest caz, durerea se poate extinde în jurul urechii.
Cauzele pericoronaritei
Principala cauză a pericoronaritei este reprezentată de acumularea bacteriilor, însă apariția afecțiunii poate fi influențată de mai mulți factori. Aici este vorba despre acumularea depunerilor de tartru pe măselele de minte, acumularea resturilor alimentare în jurul molarilor de minte, traumatizarea mecanică a zonei afectate din timpul masticației sau chiar și o igienă orală deficitară.
Care sunt simptomele pericoronaritei?
- Gingie inflamată și dureroasă: Simptomele mai ușoare ale pericoronaritei includ disconfort și țesut gingival dureros în jurul măselei afectate.
- Dificultate la masticație: Incapacitatea de a deschide complet gura și dificultatea de a mesteca alimente sunt următoarele semne. De asemenea, puteți observa un miros sau un gust neplăcut și un început de puroi în zonă.
- Abces dentar: Simptomele mai severe includ umflarea în acea parte a feței și ganglioni limfatici umflați. Acestea sunt semne ale unei infecții care se răspândește, care vă pot afecta capacitatea de a respira și de a înghiți și vă poate pune viața în pericol. Din acest motiv, dacă observați semnele precoce ale pericoronaritei, este important să contactați imediat un medic dentist.
Sfaturi pentru situații de urgență în cazul pericoronaritei
- Extracția molarului de minte: Extracția molarilor poate fi privită ca o metodă de prevenție a pericoronaritei. Măselele de minte pot fi extrase la recomandarea medicului stomatolog, tocmai pentru a elimina riscurile apariției afecțiunilor dentare provocate de eruperea nefirească a molarilor.
- Igienizarea zonei constant cu apă de gură: Atunci când deja ne confruntăm cu simptome ale pericoronaritei, este important să ne asigurăm că păstrăm zona cât mai curată. Periajul dentar în zona respectivă poate provoca uneori disconfort și durere, de aceea putem folosi apa de gură de mai multe ori pe zi, pentru a elimina resturile alimentare și bacteriile până în momentul în care ajungem la medicul stomatolog.
Metode de tratament pentru pericoronarită la clinica de stomatologie Dental Paradis din Paradisul Verde, comuna Corbeanca.
În primul rând, medicul dumneavoastră dentist de la Dental Paradis – Corbeanca, va îndepărta particulele de alimente acumulate și alte resturi din zonă cu ajutorul unui detartraj și al unui periaj profesional. De asemenea, se realizează și spălarea zonei afectate cu soluții antiseptice. În funcție de situația pacientului se va prescrie antibiotice și antiinflamatoare, iar medicii se asigură că după tratarea infecției molarul de minte se va extrage pentru a se asigura că nu vor mai exista astfel de episoade recurente.
Uneori, pericoronarita se dezvoltă lângă un dinte care este încă în proces de erupție, care va continua să apară în mod normal. În acest caz, medicul dentist va monitoriza zona pentru a se asigura că rămâne curată și că infecția nu apare din nou, până când dintele a erupt complet. Dacă simptomele dumneavoastră sunt severe, poate fi necesară și o intervenție chirurgicală orală minoră pentru a îndepărta țesutului gingival.
Pericoronarita poate apărea uneori chiar și cu o îngrijire dentară excelentă. Cea mai bună strategie preventivă este să periați și să folosiți ața dentară în mod regulat, să folosiți o clătire antibacteriană și să urmați recomandările pe care vi le oferă medicul dentist pentru o bună igienă orală.
Clinica dentară Dental Paradis din Corbeanca, lângă București, vă stă la dispoziție, astfel încât dumneavoastră să aveți parte de tratamente adecvate imediat după apariția problemelor dentare precum pericoronarita.
Dr. Andrei Țuică
fondator Dental Paradis
stomatologie generală, protetică dentară, implantologie